Acest site este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - Investeste in oameni

Despre campanie

Campania "Ofera-mi o sansa !" a avut o durata de 1 an si a cuprins 3 etape distincte, ce au tintit 3 categorii de public:

 1. Sensibilizare, in scolile din Romania, cu privire la importanta integrarii scolare a copiilor cu autism, adresate cadrelor didactice si parintilor de copii tipici.
  «O mare victorie se cucereste cu rabdare. Rabdarea ta !» este mesajul catre dascali, de pe cele 16.000 de postere afisate, incepand cu luna martie 2012, in scolile cu clase I-V, din Romania.
  Pe de alta parte, copii tipici din scoli ale municipiului Bucuresti, au facut cunostinta si au participat la jocuri antrenante si la sesiuni de desen in parc, alaturi de copii cu autism, cunoscandu-i pe acestia si afland ca pot lega prietenii cu ei, in ciuda diferentelor.
 2. Informare cu privire la semnele primare ale autismului, adresate parintilor, cu mesajul: "Mergi la medicul pediatru sau de familie, daca observi, la copitul tau, unul sau mai multe simptome ale autismului!"
  Actiunile au pus accent pe informarea asupra simptomelor autismului si a faptului ca depistarea la o varsta frageda si interventia terapeutica timpurie cresc foarte mult sansele de recuperare ale copiilor cu TSA.
  30.000 de flyere prezentand simptomele autismului au fost distribuite catre parinti, prin reteaua nationala a medicilor de familie, 5 bannere on-line informative au fost afisate pe portaluri destinate parintilor, 3 spoturi radio, cu accent pe simptome, au fost difuzate in retele nationale de radio si un spot TV a indemnat mamicile sa isi asculte instinctul si sa mearga la medicul de familie daca simt ca ceva este in neregula cu copilul lor. Campania si-a propus sa-i ajute pe parinti sa identifice cat mai din timp simptomele autismului si sa se adreseze medicului de familie.
 3. Advocacy in sprijinul asumarii si aplicarii Strategiei Nationale de integrare a persoanelor cu tulburari de spectru autist, dezvoltata de Fundatia RAA si partenerii sai, prin cointeresarea tuturor factorilor decizionali din Romania.

Toate aceste actiuni au fost intarite de articole in presa scrisa si on-line, de participari la emisiuni adresate parintilor precum si de evenimente in mediul on-line si in strada, care au dorit sa arate publicului ca noi, persoanele tipice, avem tendinta sa discriminam si sa izolam persoanele cu autism, cel mai adesea din lipsa de informare. Ceea ce cunoastem mai putin este faptul ca, acceptandu-le si tratandu-le cu deschidere, caldura, atentie si rabdare, facem poate cel mai important gest pentru a le ajuta sa aiba o viata independenta si cat mai fireasca.

pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana va rugam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a uniunii europene sau a guvernului romaniei